♫musicjinni

28η Οκτωβρίου 2018

video thumbnail
Αγία Σκέπη Έδεσσας:
Όσοι έτυχε να έχουν ανοιχτά τα ραδιόφωνά τους το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940 άκουσαν έκτακτο ανακοινωθέν του ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών: «Η Ελλάς από της έκτης πρωϊνής της σήμερον ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν».
Το Έπος του 40’ είχε αρχίσει.
Στις 2 Νοεμβρίου 1940, 6 ελληνικά καταδιωκτικά αεροπλάνα, προσπάθησαν να αναχαιτίσουν, πάνω από τον Λαγκαδά, 25 ιταλικά βομβαρδιστικά που συνοδεύονταν από 7 καταδιωκτικά και κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη. Ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, εμβόλισε, με την έλικά του καταδιωκτικού του αεροπλάνου, την ουρά ενός ιταλικού βομβαρδιστικού, κατέστρεψε το πηδάλιο της ουράς του εχθρικού βομβαρδιστικού και εκείνο, μετά από περιδίνηση συνετρίβη στο έδαφος. Τέσσερα μέλη του πληρώματος το εγκατέλειψαν με αλεξίπτωτο. Ο υποσμηναγός Μητραλέξης, με στρεβλωμένη την έλικα του αεροσκάφους του, κατάφερε να το προσγειώσει κοντά στα συντρίμμια του ιταλικού βομβαρδιστικού και με το περίστροφο του, συνέλαβε τους τέσσερεις Ιταλούς. Το συμβάν αυτό απασχόλησε για ημέρες τον ελληνικό και ξένο τύπο και το επιβεβαίωσε, σε συνέντευξή του, στις 17 Νοεμβρίου 1940, στην εφημερίδα «Πρωία», ένας από τους διασωθέντες Ιταλούς αιχμαλώτους.
Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC (Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι) σε ανταπόκρισή του από το αλβανικό Μέτωπο έγραψε: «Είχε φτάσει η ώρα του φαγητού. Πίσω από ένα φορτηγό μοίραζαν ψωμί-κουραμάνα. Εμείς καθόμασταν στο αυτοκίνητό μας λίγο παραπέρα. Ένας Έλληνας στρατιώτης επέστρεφε από το φορτηγό με την κουραμάνα στο χέρι. Ήταν μούσκεμα. Το νερό της βροχής γυάλιζε στο μέτωπο του και γλιστρούσε στα μάγουλά του. Ήταν βουτηγμένος στη λάσπη ως τα γόνατα. Επί δώδεκα ώρες οδηγούσε ένα μουλάρι και μόλις είχε πάρει το πενιχρό συσσίτιο του. Έριξε μια ματιά μέσα στο αυτοκίνητο μας, είδε ότι δεν τρώγαμε και μας πρόσφερε το καρβέλι που μόλις είχε πάρει. Επίσης γνωρίζω περιπτώσεις που Έλληνες στρατιώτες μοιράστηκαν το λιγοστό ψωμί τους με Ιταλούς αιχμαλώτους.» …. «Εκείνο που προκαλεί εξαιρετικό θαυμασμό δεν είναι τόσο η νίκη που πέτυχε η Ελλάδα, μια μικρή χώρα απέναντι σε πολύ ισχυρότερο και μεγαλύτερο εχθρό, αλλά το ηθικό του ελληνικού λαού. Πουθενά αλλού δεν είδα πιο χαρούμενους στρατιώτες.»
Ο πολεμικός ανταποκριτής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Αμερικής (Ρέιμοντ Σουίνγκ) στις 3 Νοεμβρίου 1940 είπε: «Η μικρή Ελλάδα έδωσε θάρρος στους τρομοκρατημένους λαούς και δεν αποκλείεται ο ηρωισμός της μικρής αυτής χώρας να γίνει η αρχή του τέλους του φασισμού. Οι ελληνικές νίκες έχουν παντού τεράστια επίδραση. Οι Έλληνες, με τη γενναιότητά τους, ίσως αλλάξουν την όψη του πολέμου, ίσως γίνουν η αφορμή να συντριβούν τα όνειρα των φασιστών. Στους Έλληνες ανήκει κάθε τιμή.»
Ένα χρόνο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, το 1939 βρέθηκε στην Ελλάδα ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ. Το 1941 δημοσίευσε βιβλίο, το οποίο εμπνεύστηκε από το ταξίδι του στην Ελλάδα, με τίτλο «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού». Εκεί γράφει:
«Η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα, έχει μια εντυπωσιακή απεραντοσύνη. Κανείς τόπος, από όσους επισκέφθηκα, δεν μου έδωσε μια παρόμοια εντύπωση μεγαλείου ... Η Ελλάδα είναι ατέλειωτα ευρύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα μπορούσε να καταβροχθίσει χωρίς κόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μαζί ... Στην Ελλάδα, έχει κανείς την πεποίθηση πως η μεγαλοφυΐα κι όχι η μετριότητα είναι ο κανόνας ... Το έργο της μεγαλοφυΐας είναι να εμποδίζει το θάνατο του θαύματος να ζει συνεχώς μέσα στο θαύμα, να το κάνει το θαύμα όλο και πιο θαυματουργό, να μη δηλώνει υποταγή σε τίποτε, παρά να ζει θαυματουργά, να σκέφτεται, να πεθαίνει μέσα στο θαύμα ... Από όποια άποψη κι αν την είδα, η Ελλάδα μου παρουσιάστηκε ως το κέντρο του σύμπαντος, ως ο ιδανικός τόπος συνάντησης του ανθρώπου με τον άνθρωπο, ενώπιον του Θεού. Αυτό που μου πρόσφερε η Ελλάδα, η Νέα Υόρκη, τι λέω, ολόκληρη η Αμερική, δεν θα μπορέσει ποτέ να καταστρέψει. Η Ελλάδα με μεταμόρφωσε σε ένα ον ελεύθερο και ολοκληρωμένο. Έφευγα από την Ελλάδα έτοιμος να συναντήσω το δράκο και να τον σκοτώσω, γιατί τον είχα ήδη σκοτώσει στην καρδιά μου. Αγάπησα αυτούς τους ανθρώπους, τους λάτρεψα, γιατί μου αποκάλυψαν τις αληθινές διαστάσεις του ανθρωπίνου όντος. Αγαπώ το χώμα στο οποίο μεγάλωσαν, το δέντρο από το οποίο ξεπήδησαν, το φως που τους έθρεψε, την καλοσύνη, την ακεραιότητα, την ανθρωπιά που ακτινοβολούσαν. Με έφεραν πρόσωπο με πρόσωπο με τον εαυτό μου, με εξάγνισαν από τα μίση μου, τις ζήλειες και τα πάθη μου. Και, πρώτα απ'όλα, μου απέδειξαν με το παράδειγμά τους ότι η ζωή μπορεί να συνεχίζει να κυλά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο πλήρεις, τόσο πλούσιοι, που δίνονται τόσο απόλυτα, ώστε κάθε φορά που τους αφήνεις νιώθεις ότι δεν έχει σημασία αν χωρίζεστε για μια μέρα ή για πάντα. Έρχονται κοντά σου ξεχειλίζοντας και σε ξεχειλίζουν κι εσένα. Δε σου ζητάνε τίποτα εκτός από τη συμμετοχή σου στη δική τους υπεράφθονη χαρά της ζωής.»
..... ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας: https://dip88.blogspot.com/2018/10/28-10-2018.html

Make a Slime using Only 1 Color!

LiveNOW from FOX

MINECRAFT TV SHOW CONFIRMED?

J.Jonah Jameson Sues Spider-Man!

"I Don't Copy A Word You're Saying." - Generation Kill (2008) #shorts #generationkill #movie #scene

Hamburg Steak & Omelette

⁉️ഇതൊക്കെ ഇട്ടിട്ട് ഞാനും മണവാട്ടി ആയി 🙈😍 #Engagement #TrendingOnShorts #Shorts

Changing out the woodstove

How to Start a Dragon Academy

Satır Kıymalı Kapalı Hambuger 🍔 / delicious closed hamburger recipe

Prosecutor on Trump IGNORING sentence if he wins presidency

Piccolo Saves A Mother And Her Child’s Life | Dragon Ball #shorts

13 Coolest Gadgets That Are Worth Buying

HEALING TIPIS TIPISS YA GES YA😆🤏 #shorts #itsmeissie #travel

Better Saffron Than Sorry

90+ Stunning Facts Unknown Until Just Recently

When he wears skinny jeans 👖

A 70-Year-Old Grandma Cleaned 52 Beaches in a Year, See How She Did It

The Gift of Grace

Thierry Henry, Micah & Carragher react to Real Madrid's UCL final win! | UCL Today | CBS Sports

시작을 꽃피운 너와 나의 Story💫#aespa #에스파 #WINTER #윈터 #Armageddon #shorts

This baby is already a genius 👏

A silly mistake😭💀

Squidward FINALLY won employee of the month! #spongebobsquarepants #nickelodeon #nicktoons #cartoons

If Humans Have Batteries

English words German can’t pronounce

#Crocodile #Doflamingo #Onepiece

I ATE A STRANGE DEVIL FRUIT THAT SPLIT ME IN 5! In Blox Fruits! #shorts

ANDREW'S THOUGHTS ON MATRIARCHIES 😮😅 @whatever

Chapter Four

Disclaimer DMCA