♫musicjinni

Pohjoismainen yhteistyö -vaalipaneeli | Presidentinvaalit 2024

video thumbnail
Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä edistävä Hanaholmen järjesti presidentinvaalitentin yhteistyössä The Ulkopolitist -verkkomedian ja Bank Of Ideas -ajatushautomon kanssa.

Tentissä kohtasivat kuusi ehdokasta. Haastattelijoina toimivat The Ulkopolitist -lehden vastaava päätoimittaja Annastina Haapasaari sekä podcast-juontaja Tuomas Lähteenmäki.

* Tekstitykset saa auki videon asetuksista *

Pohjoismainen yhteistyö:

0:00 Mikä yksittäinen tapahtuma on muovannut teidän pohjoismaista identiteettiä tai suhdetta pohjoismaiseen yhteistyöhön?
7:58 Mitkä ovat Suomen ja Ruotsin välisen suhteen ydinteemat? Onko se koskematon ja voiko sen varaan aina laskea esimerkiksi maanpuolustuksessa?
13:30 Esiintyykö pohjoismainen yhteistyö vain juhlapuheissa? Millä saralla yhteistyö toimii ja missä olisi parantamisen varaa?
20:23 Pitäisikö pohjoismaista blokkia erikseen edistää Naton sisällä?
29:29 Millaista roolia pohjoismaat näyttelevät arktisen alueen kysymyksissä?
38:28 Ajatushautomon mukaan tämänhetkisen lainsäädännölliset ja hallinnolliset rakenteet eivät ole riittäviä vastaamaan harmaan alueen uhkia vastaan. Miten näette presidentin roolin kokonaisturvallisuuden johtamisessa nyt ja tulevaisuudessa?
45:20 Suomen itärajalla on käynnissä Venäjän hybridioperaatio. Miten Suomessa asuvia Venäjän kaksoiskansalaisia voidaan tukea niin etteivät he joutuisi Venäjän informaatiovaikuttamisen kohteeksi?

Kysymykset ehdokkaille erikseen perustuen vaalikonevastauksiin:

49:53 (Andersson) Onko jännitteiseen strategiseen kilpailuun keskittyvä maailmanaika ajanut feministisen ulkopolitiikan ohi?
51:34 (Stubb) Mitä on ajamasi arvopohjainen realismi ja ovatko nämä toisilleen vastakkaisia?
53:50 (Haavisto) Voidaanko Suomi nähdä liian pehmeänä, mikäli sen ulkopolitiikka keskittyisi liiaksi vain ympäristönsuojeluun, koulutukseen, tasa-arvoon ja rauhanvälitykseen?
55:56 (Rehn) Millä aiemmilla teoilla koet ansainneesi arvojohtajan roolin Suomessa?
58:26 (Halla-aho) Mielestäsi kokemus yhteisestä veneestä tekee kansakunnasta vahvan sekä sisäisiä että ulkoisia uhkia vastaan. Kuinka edustamasi puolueen jakolinjoja korostava politiikka voi rakentaa yhtenäisyyttä?
1:00:28 (Aaltola) Olet vastannut vaalikoneessa sanallisesti vain harvoihin kysymyksiin verrattuna muihin ehdokkaisiin. Voiko Tasavallan Presidentti mielestäsi päättää milloin hänen täytyy perustella kantansa ja milloin ei?

Kulttuuri ja maailmanpoliittinen tilanne:

1:04:12 Voiko kulttuurilla ja taiteella olla näkyvämpi rooli yhteiskunnallisen resilienssin kasvattamisessa ja näin ollen hybridivaikuttamisten torjumisessa?
1:08:54 Mikä on se maailmanpoliittinen tilanne, jossa Kiina-riippuvuuksien kanssa voisi käydä yhtä köpelösti kuin kävi Venäjä-riippuvuuksien kanssa?
1:15:28 Presidenttinä toimisitte idän suhteiden osalta tilanteessa jossa Venäjän sanaan ei voi luottaa. Mikä aikaisempi kokemuksenne on valmistanut teitä tähän vaativaan tehtävään?

Lopetus:

1:23:50 Katsojien verkkopalveluun lähettämien keskeisten arvojen analysointi. Mitä on kauaskatseinen Suomen ulkopolitiikka yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa?

Lähde: Hanaholmen - Kulturcentrum för Sverige och Finland / YouTube

https://www.youtube.com/live/69vR2_ioozM?si=hhBOjs_Mn0bB0rJr

Uutinen: "Näin presidenttiehdokkaat kertoivat tapaamisistaan Lavrovin ja Putinin kanssa" / Ilta-Sanomat

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010065636.html

Esitetty 18.12.2023

* * Presidentinvaalit järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 * *

Suuri vaalitentti MTV3 | Eduskuntavaalit 2023

Suuri vaalitentti Yle | Eduskuntavaalit 2023

Puoluejohtajat kuntavaalipaneelissa | OAJ | 30.1.2021

Tulosilta Yle | Eduskuntavaalit 2023

Puoluejohtajien kuntavaalitentti | Helsingin Sanomat 9.6.2021

ГИТЛЕР СПЕЛ ВМЕСТЕ МЫ СИЛЬНЫ ИЗ ВИНКС (AI COVER)

Disclaimer DMCA