♫musicjinni

Інформація щодо внутрішньо переміщених осіб

video thumbnail
Майже половина населення України зазнала суттєвих потрясінь: хтось був змушений переселитися у інші, безпечніші, області України чи за кордон, а хтось не зміг вибратись через окупацію або через знищену дорожню інфраструктуру чи недостатню кількість ресурсів для цього.

Це новий виклик для нашої країни.

Обов’язку реєструватись сьогодні немає, і відповідно кількість зареєстрованих ВПО, а їх вже 16629 осіб, є нижчою за їхню фактичну чисельність - 35000.

Покращити ситуацію з реєстрацією ВПО мають додаткові канали для реєстрації – крім органів соціального захисту, можна звернутись до центрів надання адміністративних послуг чи просто до уповноважених осіб у громаді, або ж дистанційно через портал Дія.

Мотиваціями ставати на облік для переміщених осіб є запроваджені Урядом програми підтримки ВПО – без реєстрації такі особи не зможуть отримувати допомогу.

Як Уряд допомагає ВПО?
Підтримку ВПО, яку запустив Уряд, можна поділити на три напрями:
-гроші. Запроваджено щомісячну виплату по 2 тисячі гривень кожному, хто виїхав із районів активних бойових дій. Оформлення допомоги відбуватиметься через Дію, а виплата безпосередньо на картку. З одного боку – жодних зайвих паперів чи бюрократії, але з іншого важливо не забути сформувати електронний варіант реєстрації як ВПО у відповідній територіальній громаді для отримання допомоги із подальшим інформуванням відповідних місцевих рад. Окрім того, запроваджено щомісячну виплату по 3 тисячі гривень на кожну дитину батькам, які через війну вимушено переїхали в більш безпечні регіони. Особи з інвалідністю також отримуватимуть 3 тисячі гривень щомісяця;

-робота. Здійснюються виплати роботодавцям по 6,5 тисяч гривень за кожного працевлаштованого вимушеного переселенця. Ці кошти роботодавці будуть витрачати на оплату праці таких працівників. Це позитивний крок, оскільки саме працевлаштування ВПО повинно бути основою їхньої подальшої підтримки. Надзвичайно важливо всіляко сприяти самозабезпеченню переміщених осіб і водночас активізувати економіку з усіма позитивними для публічних фінансів наслідками.
Для цього вже внесені зміни до Податкового кодексу та іншого законодавства щодо підтримки бізнесу – знижено податки, запроваджено доступні кредити та інше;

-житло. Запроваджено компенсацію витрат на оплату комунальних послуг тим родинам, які безкоштовно прихистили у себе переселенців. Розмір компенсації – близько 450 грн на місяць (14,77 грн. на день) за кожного, кого прихистили. Іншою великою частиною підтримки ВПО є пряма допомога внутрішньо переміщеним особам - від будівництва житла до надання предметів та продуктів першої необхідності.

Органи місцевого самоврядування, які в результаті процесу децентралізації набули достатніх повноважень та стали суттєво спроможнішими інституційно, сьогодні вирішують такі завдання:
- максимальне сприяння реєстрації внутрішньо переміщених осіб;
- створення зручних можливостей подання переміщеними особами документів на отримання соціальних допомог;
- надання продуктових наборів та питної води;
- організація допомоги речами, що здатні покращити проживання таких осіб (постільна білизна, засоби гігієни тощо);
- організація психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам;
- сприяння наданню медичних послуг внутрішньо переміщеним особам (налагодження контактів з сімейними лікарями, медичний огляд, відшкодування вартості життєво необхідних ліків);
- організація надання освітніх послуг у закладах освіти громади дітям дошкільного та шкільного віку, які також віднесені до категорії внутрішньо переміщених осіб;
- компенсація оплати комунальних послуг та енергоносіїв, спожитих у тимчасових пунктах проживання внутрішньо переміщених осіб (за рахунок трансферту з державного бюджету).

На деякі з цих завдань органи місцевого самоврядування вже сьогодні залучають допомогу міжнародних донорів, партнерів та міст-побратимів.

Внутрішньо переміщені особи зобов’язані:
- повідомляти про зміну місця проживання місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту за новим місцем проживання упродовж 10 днів з дня прибуття на нове місце проживання;
- повідомляти про повернення на покинуте місце проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту не пізніш як за три дні до дня від’їзду;
- у разі виявлення надання внутрішньо переміщеною особою явно неправдивих відомостей для отримання довідки про взяття на облік відшкодувати фактичні витрати, понесені за рахунок державного та місцевих бюджетів унаслідок реалізації прав, передбачених чинним Законом.

Для переселенців-пенсіонерів встановлено обов’язок проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку (для власників електронних пенсійних посвідчень – перші два рази – що 6 місяців, надалі – що 12 місяців; для власників звичайних платіжних карток банку – що 3 місяці з дня відкриття рахунку).

Кожна внутрішньо переміщена особа - це людина, яка тікає від війни. Держава продовжуватиме підтримувати внутрішньо переміщених осіб та їх родини і допомагати у вирішенні складних життєвих питань.

ถ่ายทอดสด เรื่องเล่าเช้านี้ วันที่ 19 มีนาคม 2567

🔴Aaj Ki Taaza Khabar LIVE: PM Modi | Rahul Gandhi | Elvish Yadav Arrested | Lok Sabha Election Dates

this was way harder than I initially thought 😂

What If You Were Attacked by a Swarm of Cicadas?

60 Day Dry Aged Picanha (Covered in frosting?) #shorts

Walking the Dog

LoadUp Modern Junk Removal

30+ Survival Tricks to Escape Within a Few Minutes

🔴 LIVE! Phineas and Ferb Season 1 Full Episodes! | @disneyxd

Şehirdeki #favorikahvecim I Philips LatteGo 5400 Serisi ile Kendi Evinin Baristası Ol!

How a Real Lightsaber Works

Why In-Flight Maps Show Sunken Ships

Birch Park | Matter Architects | ArchiPro

What If All Oceans Turned Into Acid?

What If You Wore 100 Layers of Makeup?

14 Survival Movie Myths Debunked

What If You Were the First Person on Mars?

ABC World News Tonight Full Broadcast - March 17, 2024

Goodyear Just Made a Tire That Never Needs to Be Replaced

Why People Should Stand on Escalators Side by Side

9 Tips to Protect Your Data on Your Smartphone

What If You Built a Pipe to the Bottom of the Mariana Trench?

How to Survive Being Lost at Sea

What If There Were Only 1,000 People Left on Earth?

How we work at Grape Up

That's Why Piggy Banks Are Pigs

5 reasons why the world is running out of chips

Better Saffron Than Sorry

Deep Dive into Fallen Kingdom's Incredible Jurassic VFX!

Why You Can Lift 100-lb Person But Not 100-lb Rock

Disclaimer DMCA