♫musicjinni

Ersen ve Dadaşlar - Dostlar Beni Hatırlasın (1975)

video thumbnail
The foundations of “Ersen ve Dadaşlar” were first laid in 1970, with Cem Karaca having founded the band “Kardaşlar”. In September 1972, he left the band and a rare event occurred in world music history. While Cem Karaca, upon leaving “Kardaşlar”, joined the band “Moğollar”, their soloist, Ersen Dinleten, ended up working with “Kardaşlar”. This soloist exchange had been initiated because “Moğollar” had been considering an international career at that time and thus were in need of a someone who could speak foreign languages. Since Cem Karaca fit into this as a suitable vocalist for “Moğollar”, such an offer was presented. In July 1973, “Ersen & Kardaşlar” then released their first 45er record “Çakmağı Çak / Güneşe Dön Çiçeğim”. With that record, they musically moved away from Anatolia, gaining more of a rock look. They further performed as guest artists in the Turkish national high school song contest. At the end of that year, they recorded their 45er record “Metelik / Yine Seni Tanırım”.
After Ersen Dinleten had released two singles with “Kardaşlar”, they decided to change the band name. Dinleten hereby said: “If the north has “Kardaşlar” [brothers], then the east has “Dadaşlar” [a word used in Eastern Anatolia, meaning brothers or friends].” The band thus went from "Ersen ve Kardaşlar" to "Ersen ve Dadaşlar". Until the 1980s, the band had a good relationship. However, due to the predicament of rock music in the 80s, Ersen Dinleten ended up continuing on a path separate from “Dadaşlar”.
Throughout their musical life, “Ersen ve Dadaşlar” had performed the songs of many poets, such as Aşık Veysel and Aşık Mahzuni Şerif. In 1975, they released “Dostlar Beni Hatırlarsın”, with lyrics by Aşık Veysel.


----------------------------


Ersen ve Dadaşlar grubunun temelleri ilk olarak 1970 yılında Cem Karaca’nın Kardaşlar grubunu kurması ile atılır. Eylül 1972 yılında Cem Karaca gruptan ayrılır ve dünya müzik tarihinde nadir görülen bir olay meydana gelir. Cem Karaca Kardaşlar’dan ayrılıp Moğollar’a geçerken, Moğollar’ın solisti Ersen Dinleten, Kardaşlar’a geçer. Bu solist takasının asıl sebebi o yıllarda yurt dışında kariyer düşünen Moğollar grubunun yabancı dil bilen bir solist bulması gerekmesidir. Bu bağlamda Cem Karaca, Moğollar için uygun bir vokal olduğu için ortaya böyle bir teklif sunulur. 1973 Temmuz ayında Ersen & Kardaşlar olarak ilk 45’lik ”Çakmağı Çak / Güneşe Dön Çiçeğim” yayınlanır. Bu plakta Anadolu’dan uzaklaşıp, daha rock bir görünüm kazanırlar. Milliyet Liselerarası Şarkı Yarışması’nda konuk sanatçı olarak sahne alır ve sene sonunda “Metelik / Yine Seni Tanırım” 45’liğini kaydederler.

Ersen Dinleten, Kardaşlar grubu ile iki single çıkarttıktan sonra, grubun isminin değişmesini kararlaştırılır ve Ersen, "Kuzeyin Kardaşları varsa doğunun Dadaşları var" diyerek "Ersen ve Kardaşları", "Ersen ve Dadaşlar" olarak değiştirir. 1980’li yıllara kadar devam eden grup, daha sonra Ersen Dinleten'in ayrılmasıyla birlikte yoluna Dadaşlar olarak devam eder.

Ersen ve Dadaşlar grubu müzik hayatları içerisinde Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif gibi pek çok ozanın şarkılarını seslendirmişlerdir. 1975 senesinde sözleri Aşık Veysel’e ait olan “Dostlar Beni Hatırlarsın” eserini piyasaya sürerler.

Ersen Dinleten - Vokal
Fehiman Uğurdemir – Gitar, Bağlama
Taner Öngür – Bas gitar
Kılıç Danışman – Farfisa
Mehmet Gözüpek – Davul

----------------------------

Illustration: Betül Kınay

Translation: Sami Umut Can
Analog Mastering: Arşivplak/Volga Çoban at Studio Arsivplak, London
Digital Remastering: Sinan Güngörer

------------------------


To follow us on other mediums:

Instagram ► https://www.instagram.com/anatolianrockrp/

Facebook ► https://www.facebook.com/AnatolianRockRevivalProject/

Twitter ► https://twitter.com/AnatolianRockRP

Spotify ► https://open.spotify.com/user/5yx6jmrr9j6i21qszoatm2q9m/playlist/5IP2uCRmPcRqFfBKsbolbb

SoundCloud ► https://soundcloud.com/anatolian-rock-revival-pr

------------------------


A project dedicated to bringing pieces from Turkish Rock History into the light with unique artworks.

"All music rights belong to their rightful owners."

Ersen ve Dadaşlar - Dostlar Beni Hatırlasın (1975)

Ersen ve Dadaşlar - Gafil Gezme Şaşkın (1976)

Hardal - Gece Vakti (1980)

Esin Afşar - Zühtü (1976)

Cengiz Coşkuner - Samsun'un Evleri (1973)

Disclaimer DMCA