♫musicjinni

Selda Bağcan - Yaylalar (1976)

video thumbnail
Annesi öğretmen, babası veteriner olan Selda Bağcan, 1948 yılında Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de doğmuştur. Öğrencilik yılları Ankara’da geçen Bağcan, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde Fizik Mühendisliği bölümünden 1971 yılında mezun olmuştur.

Müzik yaşamına Ankara Üniversitesi öğrencisiyken başlar. Çıkardığı ilk iki 45'lik plak bir milyon dolayında satılınca, meslek olarak müziği seçmeye karar verir. Türkiye'de ve başta Almanya olmak üzere dış ülkelerde çok sayıda konser verir. 1972 yılında Dış İşleri Bakanlığı görevlendirmesi ile Bulgaristan'da gerçekleştirilen Altın Orfe Festivali'nde Türkiye'yi temsil eder.

1974 yılında Kardaşlar ile birleşen Selda Bağcan, birlikte 20 günlük Anadolu turnesine çıkmayı
planlar. Ancak Kardaşlar grubundan Cengiz ile anlaşamaması sebebi ile Finike’de turnenin 10.
gününde yollarını ayırırlar ve Kardaşlar İstanbul’a döner. Selda Bağcan ise turneye başka bir
orkestra ile devam eder.

Özellikle sol partilerin ve kuruluşların düzenlediği etkinliklerde konserler verdi. 1980 askerî darbesinin ardından üretimi sınırlanan sanatçı, büyük sıkıntılar çeker. 1980 ve 1987 yılları arasında pasaport verilmeyen sanatçı 1981 ve 1984 yılları arasında şarkılarından dolayı üç kez Metris Askeri Ceza ve Tutukevinde hapse girer. 1986 yılında Peter Gabriel‘in desteklediği The Womad Foundation (Word Of Music And Dance) Festivalinden davet aldığında pasaportu olmadığı için gidemez. Pasaport verilmediği için yurtdışı konserlerine ara vermek zorunda kalır. 1987'de yeniden pasaport alabilen sanatçı, 13 Haziran 1987'de Rotterdam Sanat Festivali'ne, 19 Haziran 1987 Womad ve Glastonbury Festivali'ne, 20 Haziran 1987'de Jubilee Gardens Festivali'ne (Londra), 25 Haziran 1987'de Earls Court Festivali'ne (Londra), 26 Haziran 1987 Capital Radio Festivali'ne katılarak bir dizi konser verir. 1988'de de dört ay süreyle Batı Avrupa'da konserler gerçekleştirir. 1989'da ve 1990'da da tüm Türkiye'yi dolaşarak halka açık ücretsiz konserler verir.

Selda Bağcan, protest müzik diye adlandırılan türde şarkılar besteleyip yorumlarken, aynı zamanda bilinen halk müziklerini de değişik biçimde yorumlamakla ün kazandı. Şarkıları yurt dışında farklı müzisyenler tarafından bol bol sample'lanan Bağcan'ın "İnce İnce Bir Kar Yağar" parçası Electronic Arts'ın Skate 2 oyununda da kullanılmıştır.

İspanyol müzik araştırmacısı Vicente Fabuel’in Selda Bağcan hakkındaki yorumu ise şöyle: “Türk vokalisti Selda, doğu kültüründen çıkmış sayılı efsanevi kadın seslerden biridir. O büyük çöllerin ortasında az bulunur vahalar gibidir. Bir insan nasıl bu kadar çevik, bu kadar derin, bu kadar yaratıcı ve bu kadar hissederek şarkı söyleyebilir.”

Times dergisinin “Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar” listesinde Selda Bağcan da yer almaktadır.

Sanatçı İstanbul'da oturmakta olup, sahibi olduğu plak şirketini yönetmektedir.

------------------------

İllüstrasyon: Kirsten Rothbart

Çeviri: Sami Umut Can
Analog Mastering: Arşivplak/Volga Çoban at Studio Arsivplak, London
Digital Remastering: Sinan Güngörer

------------------------

Anatolian Rock Revival Project'e destek vermek isterseniz:
https://bit.ly/2Fi8kpl

You can contribute to our project via Patreon:
https://bit.ly/2Fi8kpl


------------------------

A project dedicated to bringing pieces from Turkish Rock History into the light with unique artworks.

"All music rights belong to their rightful owners."

Selda Bağcan - Yaylalar (1976)

Güryeller - Sultanım (1972)

Esin Afşar - Zühtü (1976)

Türeyiş - Kanar Ağlarım (1970)

Yurdaer Doğulu - Karadır Kaşların (1972)

Cem Karaca & Moğollar - Obur Dünya (1973)

Kamuran Akkor - İkimiz Bir Fidanız (1975)

Mazhar & Fuat - Seviyorum Seni Canım (1973)

Disclaimer DMCA